Metadata

Algemeen



Startdatum


Het startdatum veld wordt automatisch gevuld op het moment dat het artikel aangemaakt wordt. Dit is de datum die bij het artikel getoond wordt en als datum in een overzichtsmodule gebruikt wordt. De datum zal altijd de datum van aanmaken van het artikel zijn als er geen handmatige wijziging plaatsvindt. Handmatig aanpassen is dus wel mogelijk.

Auteur


Het auteursveld wordt automatisch getoond op het moment dat het artikel wordt aangemaakt. Dit veld toont de naam van degene die het artikel heeft aangemaakt en blijft hetzelfde als het artikel door een ander bewerkt wordt. Het veld kan handmatig bewerkt worden. De informatie uit het auteursveld wordt gebruikt in bepaalde weergaven van een overzichtsmodule.

Intro voor overzichten


Dit veld wordt gebruikt voor introductieteksten in een overzichtsmodule en kan desgewenst handmatig gevuld worden.

Externe zoekmachines



De velden die bedoeld zijn voor externe zoekmachines, zijn belangrijk voor de zoekmachine-optimalisatie. Hoe beter deze velden gevuld zijn, hoe hoger de score voor zoekmachines en hoe beter de presentatie van de content in zoekmachines.

Titel in de browser


Dit is de titel die voor de betreffende pagina wordt weergegeven in de browser en die de externe zoekmachine gebruikt om weer te geven als titel van het gevonden resultaat. Als het veld "Titel in de browser" niet gevuld is, neemt de zoekmachine standaard de titel van het artikel.

Trefwoorden


De trefwoorden die in dit veld ingevuld worden, gebruikt de externe zoekmachine om relevante informatie te zoeken bij de zoekwoorden die een bezoeker van de zoekmachine invult.

Beschrijving


De beschrijving is het stukje introductietekst dat de zoekmachine bij de zoekresultaten laat zien. Staat dit veld niet ingevuld in het cms, dan toont de zoekmachine de eerste tekens van het begin van het artikel.


Een pagina niet doorzoekbaar maken


Soms wilt u dat een bepaalde pagina niet doorzoekbaar is voor een externe zoekmachine. Een overzichtspagina combineert teksten van verschillende pagina's in de site. Als een bezoeker zoekt naar "parkeren overlast", dan is een overzichtspagina met daarin een kort tekstje over geluidsoverlast en een ander kort tekstje over het verhogen van het parkeertarief geen zinvol zoekresultaat. U kunt dan aangeven dat de pagina niet geïndexeerd dient te worden. Dat doet u door de "noindex" instelling te activeren.


Deze instelling wordt pas actief als een sitebeheerder deze heeft toegevoegd bij de site instellingen. Ziet u deze mogelijkheid niet in uw site, vraag dan of een sitebeheerder deze wil toevoegen.




Interne zoekmachines



Met de instellingen voor de interne zoekmachines kan worden ingesteld of:
  1. Het artikel doorzocht mag worden.
  2. De artikelen die onder de betreffende pagina hangen, doorzocht mogen worden.

Taxonomie


De taxonomie van een website wordt op een centrale plek binnen het cms gedefinieerd. Om precies te zijn: een sitebeheerder kan de taxonomie aanmaken binnen de website instellingen van het cms.

De taxonomie is een vooraf uitgedachte structuur van tags. Die tags geven het cms de mogelijkheid om gerelateerde content bij elkaar te verzamelen via daarvoor bedoelde modules, en die content aan te bevelen aan de lezer van een artikel. Door het aanvinken van kenmerken van het artikel, kunnen gerelateerde artikelen gevonden worden.

Een aantal voorbeelden:
  1. Een website die woningaanbod in een aantal plaatsen toont. Als een lezer heeft gezocht op een woning in Haarlem, toon je naast het betreffende artikel met het huis in Haarlem, een lijstje met links naar artikelen die ook over woningaanbod in Haarlem gaan. Dit kan mogelijk gemaakt worden door beide artikelen als tag "Haarlem" mee te geven.
  2. Een webwinkel. Een bezoeker van de winkel zoekt naar een schoffel voor in de tuin. Dan verschijnt er naast het artikel een lijst met aanbevolen tuinartikelen. Dit kan doordat al deze artikelen in de taxonomie categorie "tuinartikelen" vallen.
  3. Een nieuwsoverzicht. Iemand leest een artikel over een grachtenconcert dat gepland staat. Naast het artikel verschijnt een lijst met andere evenementen, omdat deze allemaal onder de categorie "evenementen" vallen. 

Tagging

Het doel van de tagging is hetzelfde als het doel van de taxonomie, namelijk het aanbevelen van gerelateerde content.

Tagging versus taxonomie:

Het verschil tussen taxonomie en tagging is dat taxonomie een voorbedachte structuur heeft en tags per artikel verzonnen kunnen worden door degene die het artikel aan het bewerken is.

Het voordeel van taxonomie is meteen het nadeel van tagging en andersom. Tagging geeft de redacteur heel veel vrijheid, maar komt wel aan op een exacte spelling van de tags om te kunnen matchen en brengt het risico van wildgroei met zich mee.

Het voordeel van taxonomie is dat alle redacteuren een uniforme tagging gebruiken en er geen wildgroei ontstaat. Het nadeel is weer dat een redacteur niet makkelijk een nieuwe tag erbij kan maken en inbreng vanuit de redactie altijd centraal via het sitebeheer moet. 

Tagging is meer geschikt voor nieuws en generieke content. Taxonomie is voor alle situaties toepasbaar en wordt bijna noodzakelijk als het gaat om webwinkels, woningaanbod en dergelijke business critical content.