Zoekmachine


Met een zoekmachine geeft u de bezoeker gelegenheid om de website, of delen ervan, te doorzoeken. De zoekmachine zoekt real-time, full-text, in alle content die de bezoeker mag zien. U kunt meerdere zoekmachine's in een website plaatsen.


zoekmachine toevoegen

U kunt een zoekmachine aan uw website toevoegen via het content menu. Dit kan alleen vanaf status Sitebeheerder. 

Navigeer naar het menu-item waarbinnen u de zoekmachine wilt plaatsen en sleep het 'Zoekmachine-icoon' naar de gewenste plaats in het menu-item.


InScreen Editor

Binnen de inscreen editor kunt u een introductie tekst bij het zoekveld invullen en de zoekmachine en zijn resultaatpagina instellen.


Algemeen


In de Algemeen tab kunt u de titel, de toonstatus en de introductietekst wijzigen. De introductietekst verschijnt in de website boven het zoekveld in de pagina.



Instellingen (Alleen zichtbaar voor status Sitebeheerder of hoger)


- Bij 'Zoek in' kunt u invullen welk deel van de site doorzocht wordt door de zoekmachine. Als hier geen specifiek deel (of delen) wordt gekozen zal de hele website worden doorzocht. Er kunnen meerdere delen van de site worden geselecteerd.

- 'Mijn zoekopdrachten'; hierbij verschijnt een knop waarbij zoekopdrachten door de bezoeker kunnen worden onthouden. Deze knop verschijnt alleen als de gebruiker is ingelogd.

- 'Populaire zoekopdrachten'; hierbij verschijnt voor de bezoeker een lijstje met populaire zoekopdrachten. 

Om een zoekopdracht toe te voegen verschijnt bij status Redacteur of hoger bij het zoekveldje een knop waarbij de laatste zoekopdracht kan worden toegevoegd aan het lijstje met populaire zoekopdrachten.

- 'Zoekmethode'; hierbij kan worden gekozen uit 'OR' of 'AND'.  Dit bepaalt hoe bij meerdere woorden in de zoektekst omgegaan wordt door de zoekmachine. Bij 'OR' wordt gezocht naar resultaten waarbij één of meerdere woorden voorkomen. Bij 'AND' wordt gezocht naar de combinatie van woorden. Bij 'AND' moeten dus alle woorden voorkomen om te matchen.

- 'Zoekrequest'; hierbij kan worden gekozen uit 'Yield' of 'Ajax'. 

Bij 'Ajax' wordt Javascript gebruikt om de zoekresultaten in de pagina te laten verschijnen. Bij 'Yield' wordt de pagina herladen. 'Yield' is met name geschikt voor websites die volgens de Drempels Webrichtlijnen moeten functioneren.

- 'Sorteer op'; met dit keuzemenu kan worden bepaald hoe de resultaten op de pagina worden gesorteerd. Er kan worden gekozen op relevantie, datum of een mogelijkheid om de bezoeker zelf te laten kiezen tussen deze twee.

- 'Zoekvelden'; Deze staat standaard op eenvoudig. Hierbij verschijnt één zoekveld. De mogelijkheid 'uitgebreid' is alleen zinvol als Raad Informatie Systeem in uw website is geïnstalleerd. Hierbij verschijnen meerder zoekvelden om specifieker in het RIS te zoeken.


Google Custom Search

Dit geeft een mogelijkheid een Google zoekmachine te koppelen aan de site. Hiervoor is een account bij Google nodig. Meer informatie over Google Custom Search vindt u op:

http://www.google.com/cse/



Zoekresultaten


Elke zoekresultaat bestaat uit een blokje met daarin een kruimelpad (naar het gevonden artikel) met daaronder de datum en relevantie van het zoekresultaat. Onder deze elementen staat een ingekort stukje van de tekst waarin het zoekwoord werd gevonden.

In het tabblad 'Zoekresultaten' kunt u aangeven hoe u wilt hoe dit blokje getoond wordt op de website.

De Datum, Relevantie en Kruimelpad labelteksten zijn de labels die worden getoond in het resultaatblokje. U kunt ze hier wijzigen, leegmaken om ze helemaal niet te tonen of een asterix (*) invullen als u wel dit onderdeel in het resultaatblokje wilt zien, maar er geen label bij wilt tonen.


'Toon afbeeldingen'; hier geeft u aan hoe er met afbeeldingen wordt omgegaan bij zoekresultaten.

Als voor 'Bij afbeeldingen' is gekozen dan worden eventuele zoekresultaten die een afbeelding zijn getoond. Als voor 'Bij afbeeldingen en nieuwsartikelen' is gekozen wordt in een zoekresultaat het eerste plaatje van het nieuwsartikel ook getoond in het resultaat. Bij 'Alle beschikbare' geldt al het bovenstaande en bij 'Nooit' worden afbeeldingen altijd overgeslagen.

'Aantal resultaten per pagina'; dit geeft aan hoeveel zoekresultaat blokjes op één pagina worden getoond. Als er meer resultaten zijn dan verschijnen er onderaan de pagina linkjes naar vervolgpagina's.

'Lengte introtekst' bepaalt hoe lang het ingekorte stukje van de tekst waarin het zoekwoord werd gevonden maximaal mag zijn. Dit wordt aangegeven in aantal karakters.


Zoekresultaten in de website

Hieronder wordt beschreven hoe de zoekresultaten getoond worden.

Relevantie
De zoekresultaten zijn gesorteerd op relevantie. Woorden gevonden in "steekwoorden" veld (in te vullen bij tekstartikelen in de Inscreen Editor) scoren het hoogst. Woorden gevonden in de titel of andere beschrijvende velden scoren ook hoog. Woorden gevonden in de bodytekst krijgen de laagste score. Er wordt gesorteerd op een gewogen gemiddelde score.


Datum

De zoekresultaten kunnen ook op datum getoond worden. Hiervoor wordt in elk zoekresultaat gekeken naar relevante datumvelden in het artikel en op die datum gesorteerd.

Content-sturing in content
U kunt content uitsluiten van de zoekmachine met vinkjes in de "metadata" tab in de Inscreen Editor . Daar vult u ook het steekwoorden-veld in.